Dekken en fokken chihuahua [?]

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Ciska (Gast)

Hallo !

Ik ben Ciska.
Heb een Chihuahua reutje, Mushi, van 3 jaar en een kennis van mijn ouders heeft een teefje van ongeveer dezelfde leeftijd .. Zij zou graag een nestje willen van mn reutje ..

Ik ben al op zoek gegaan naar informatie wat er allemaal bij komt te kijken, voor, tijdens en na .. Maar ik vroeg me af of er iemand me meer kan zeggen over het dekken en fokken van een Chihuahua specifiek .. Links naar sites zijn ook altijd welkom !

Alvast bedankt !

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dekken en fokken chihuahua [?]" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Ciska (Gast)

Oh ja .. Nog even iets vergeten .. Als er geen "complicaties" optreden voor het dekken (medisch, ...), tijdens het dekken en na het dekken krijg ik een pupje .. Maar ik zou graag een teefje willen. Is dat mogelijk, zonder Mushi te moeten castreren, het teefje te steriliseren en zonder dat er puppies van komen?

honden page profiel JapjesJapjes

honden foto van Japjes

hebben de honden een stamboom,zijn er testen gedaan,een chi bevalt vaak met een keizersnee.

er komt heel veel kijken bij een nestje dus denk er goed over na is niet alleen maar "leuk"...........

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

Ja, een chi kan vaak niet zelf bevallen. Er komt veel Patella Luxatie voor, dus moeten de honden daarop getest worden door een DA die hier ervaring mee heeft.

Ook is het aan te raden hen op syringomyelia te testen. Van wat ik begrijp komen hart en gebitsproblemen ook vaak voor.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

De chi is gevoelig voor Syri (MRI scan), PL en oogproblemen (specialist doet het onderzoek, handmatig en ECVO) en hartproblemen (echo/doppler).
Daarnaast komt er vaak een keizersnede voor.

Als je hondje en de teef niet getest zijn, niet doen. Ongeteste chis zijn er genoeg (zie marktplaats) en de meeste worden niet oud.
Jullie zijn wel verantwoordelijk voor de op de wereld gekomen pups. Dus als de nieuwe kopers na 8 maand langskomen omdat hun hondje dood is neergevallen of PL heeft (operatie 600 euro per pootje) dan komen de kosten op jullie rekening.

Kijk ook naar de voorouders (stamboom), komen daar aandoeningen voor? Komt daar een nest vaak met een keizersnede? Let op het gebit en de fontanel..

Als ze beide getest zijn en ook op andere vlakken gezond an je de gok wagen, maar voor de teef is er wel een risico ivm de bevalling.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Zonder stamboom niet doen, anders je eigen hond laten testen op bovenstaande en dit ook eisen van de eigenaar van de teef.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Ik kan er niets meer aan toe voegen wou alleen zeggen dat ik als fokker het ook helemaal met Mexx eens ben. Wat ik er nog aan toe wil voegen is dat het me altijd een nare smaak geeft als ik lees dat de combinatie reu - teef een combinatie is waarvan de eigenaars kennissen of familie van elkaar zijn. Dat is niet de manier om een goede reu uit te zoeken.
Bij het zoeken van een reu kijk je naar welke reu het beste bij je teefje past. Elk teefje heeft wel een minpuntje en als fokker moet je dat kunnen zien van je eigen honden. Vanwege zo'n minpuntje zoek je een reu die de foutjes van je teef kan verbeteren. De kans dat dat nou net de reu is van die kennis of familie is zo verschrikkelijk klein!
Ik heb anderhalf jaar gezocht naar een reu die geschikt was voor mijn jongste teefje. Overal, ook in het buitenland.
Fokken is niet voor de gemakkelijkste weg kiezen door een hondje vlakbij te gebruiken. Om een juiste reu te vinden zal je shows moeten bezoeken of bijeenkomsten van de rasvereniging.
Dat is dus niet iets wat jou aangaat, maar wel de eigenaar van de teef die zo graag fokken wil.

Ciska (Gast)

Bedankt voor de reacties al ... Hier had ik nog niets van op internet gevonden en die dingen wist ik allemaal niet !
Mushi heeft geen stamboom, kan ik geen contact opnemen met de kennel waar ik hem heb gekocht, voor meer info over de ouders ? Of moet ik dan sowieso zijn stamboom aanvragen ?
Ik ben van plan hem medisch te laten testen, als het dekken door gaat.. Ik wil alles behalve dat er puppies van komen met erfelijke aandoeningen, en dit niet voor de nieuwe baasjes, maar voor de puppies zelf ..
Ik ga ook eens met de eigenaar van het teefje praten, wat ze met de puppies wil doen, en als ze ze wil verkopen of ze al eventuele baasjes heeft .. Heb de sites die ik gevonden had al doorgestuurd naar haar dat zij die ook even kan lezen..
En ga haar ook zeggen dat het teefje medisch gestest moet worden ..
Ik wil er zeker van zijn dat de pups een meerwaarde zijn en goed terecht komen, anders begin ik er niet aan ..

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Meerwaarde is er sowieso niet zonder stamboom en achtergrond van de ouders.

Verder kan je geen stamboom aanvragen als je hond die niet heeft.

Ook zou ik haar vragen wat ze voor de pups gaat vragen, het is niet meer dan logisch dat jij daar ook wat voor krijgt.

Vooral een hondje zonder stamboom, zal niet meer mogen kosten dan 300 euro (mist de ouders beide getest zijn).

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Zolang je hond geen stamboom heeft kan je niet zeker weten wat voor voorouders erachter zitten. Als je ál een stamboomloze fokker heeft die informatie verstrekken wil (meestal doen ze dat niet eens omdat ze het zelf ook niet weten, want je moet het wel van 5 generaties terug weten). En dan nog, geen stamboom dus hij kan je van alles op de mouw spelden.
Bovendien weet je zonder stamboom maar nooit of de teef en reu familie van elkaar zijn.

Ik zou gewoon niet je reutje laten gebruiken voor de fok, want het voegt niets toe. (Ja, alleen weer zoveel stamboomloze chi's erbij...)

Ciska (Gast)

Maar is een stamboom dan noodzakelijk ? Voor mij maakte het niets uit of Mushi een stamboom had of niet .. En voor anderen die een hondje willen is dat toch ook niet noodzakelijk ? Of draait het dan vooral om het feit dat er dan weer stamboomloze pups zijn die ook nestjes kunnen werpen, enz, ...

Mag ik nog wat vragen voor de pups ? Als ik zelf een puppy krijg ?
Ik doe het sowieso niet als niet beide hondjes getest zijn en als ik zeker weet dat ze een baasje hebben ..

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Om zeker van te zijn of er erfelijke afwijkingen in de lijn zit, heb je een stamboom nodig.
Daar kan je namelijk op bekijken wie de ouders zijn, waar ze op getest zijn en wat de uitslagen daarvan waren.


Dus ja een stamboom is wel degelijk van belang, die info van 5 generaties terug, zou jij zonder stamboom namelijk nooit kunnen achterhalen.

Ook alleen testen doen heeft geen nut, sommige dingen slaan een generatie over, of zelf een paar. Dus dat kan jij nu niet bekijken, en ook niet van de teef,

Als jij oor de dekking een pup krijgt, kan je niet nog eens extra kosten vragen nee. Maar dan nog zou ik wel vragen wat ze ervoor gaat vragen, als het bedrag erg hoog is, weet je dat ze het voor het geld gaat doen en dus niet voor gezonde pups.

Ciska (Gast)

Ik begin er wel mijn twijfels over te krijgen ..
Oke, het zou leuk zijn .. Want dan krijg ik een puppy ..
Maar als ik het daarvoor moet doen, doe ik het in mijn eigen belang en dat is niet de bedoeling ..

Ik ga er nog eens goed over nadenken, met mijn ouders bespreken en met de eigenaar van het teefje zelf ..

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Zoiezo als je wel alles wilt testen, ben je daar meer voor kwijt dan dat je ervoor terug verdiend.

De testen zijn duur, en als je per pup hooguit 300 euro kan verdienen doe je het puur voor de lol zal ik maar zeggen, winst maken zal je niet doen.

Denk er goed over na!

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Mensen denken tegenwoordig erg makkelijk over een nestje, maar er komt echt heel veel bij kijken. Je moet bijvoorbeeld ook 8 weken fulltime thuis kunnen zijn, want iemand moet op de pups letten en de pups moeten ook binnen en buiten worden gesocialiseerd. Je moet heel veel tijd steken in contacten onderhouden met mogelijke pupkopers. En dan is het ook nog lastig zoeken naar mensen die echt bewust voor een chi gaan en niet alleen om in een tasje te stoppen. Pupkopers die clueless zijn, daar zou ik mijn pups niet aan verkopen. Chi's zijn tegenwoordig erg populair, maar het zijn wel pittige hondjes. Niet iedereen verdiept zich daarin. De kans kan groot zijn dat een of meerdere pups worden terug gebracht. Daar is de fokker ook verantwoordelijk voor. Met een nestje verdien je niet veel, als je alle medische testen laat doen, de hondjes laat keuren door een keurmeester (met stamboomloze/rasloze honden kan dit ook), chippen, enten, voeren, werpkist, etc... Dus al die moeite voor een paar centen is ook overbodig. Ik zou het ook een enorm risico vinden dat een onervaren iemand zomaar een nestje neemt met een chi, want weet diegene wel wat er allemaal bij komt kijken? Zeker bij een chi, die vaak een moeizame bevalling heeft (met keizersnede). Onervarenheid leidt in dit geval niet zelden tot het overlijden van pups en/of de moederhond zelf.

honden page profiel ........goedgekeurde fokker

Ik sluit me helemaal aan bij bovenstaande reacties. 20 jaar geleden was de Chi een van de meest gezonde rassen die je kon vinden. Hondjes van 15 tot 20 jaar waren geen uitzondering. Totdat het een modehondje werd en mensen zonder kennis Chi's gingen fokken... of erger nog: toen de grootschalige broodfok ontstond. Inmiddels is de Chi een van de rassen waar we ons het meest zorgen over moeten maken...

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Als je graag ene pupje wilt kan je dan niet beter een pupje gaan kopen bij een goede fokker??
Heb jij de ouders van jou reutje gezien?? Waren dit 100% chi's??
Geen mini of thea-cup want dan is het al helemala niet oké....
Hoe groot is het teefje die eventueel gedekt zou moeten worden en jou reutje??
Het teefje heeft veel kans op dus een keizersnede,dit is dus ook een behoorlijk kostenplaatje,weet de teef eigenaar dit??
Ik vind het heel erg goed dat je al deze info vraagt en hoop dat je dna ook de juiste beslissing kunt maken.
Zoals al meerder zeggen zou ik er ook niet aan beginnen,jou reu kan er ook nog eens flink door veranderen...hij kan veel "heter" worden en vervelender als er loopse teefjes in de buurt zijn.
Een teefje bij jou reutje houden en dat ze dan beide nog intakt zijn....is best moeilijk,dan is het de ene in de ene kamer en de andere ergens anders,niet samen voor een 3 weken,is dat wat je wilt,dit dan 2 x per jaar? Een bench is niet genoeg om een dekking te voorkomen,je reu wilt niet eten dan gaat janken...
Dus tja voor mij gene moeilijke beslissing,ik zou het niet doen ;-)

Ciska (Gast)

Daar ben ik ook mee akkoord .. Als je nu tegenwoordig die winkels ziet waar ze Chihuahua's verkopen .. Winkels met alles wat je je maar kan voorstellen voor je hondje .. Elk jurkje, mandje, ... En dan al die speciale kleurtjes zoals chocolade enzo, die horen toch zeldzaam te zijn ..? Verschrikkelijk vind ik het .. Ik heb Mushi gekocht in een chihuahuakennel waarvan het er goed uitzag .. De puppies zaten in een huiselijke sfeer maar toch professioneel .. Alle inentingen waren gegeven en ze werkten daar ook met bach bloesem ..

Ciska (Gast)

@ Cabasja: wel ja .. Ik weet niet zeker waarom die vrouw puppies wil, enkel dat ze er zelf eentje wil houden .. Ik vroeg me ook af of het dan niet beter is om er gewoon eentje te kopen ..
Mushi zijn ouders waren 100% chi's .. Aan Mushi zie je ook dat het een echte chi is .. De kenmerken van een chi zijn duidelijk zichtbaar .. En het is zeker geen mini of thea-cup .. Volgens mijn moeder is het teefje struiser dan Mushi ..
Maar ik ga vanavond eens afspreken met de eigenaar van het teefje en al deze dingen die ik hier gelezen heb eens goed bespreken, want denk ook wel dat ze enkel het beste wil voor haar teefje ..
En nu ik lees dat het reutje ook kan veranderen, heb ik nog meer mijn bedenkingen :-) .. Mushi is zo'n beetje mijn "baby" ..

honden page profiel daantjedaantje

honden foto van daantje

Er wordt te makkelijk over gedacht, ten eerste hebben chi's vaak maar 2 pupjes soms 3, ook weleens maar 1. Ook het geslacht is niet op bestelling leverbaar.
Ik heb hier reuen en teven door elkaar, maar met loopsheden is dat geen lachtertje hoor, 1 van de reuen laten castreren want die mag NOOIT voor nakomelingen zorgen, patella luxatie en maar 1 balletje ingedaald als pup.
En verder echt splitsen of laten logeren 2 x per jaar.
En een chi in een winkel kopen is al helemaal geen goed idee natuurlijk.
Om maar wat te dekken voor een gratis pupje, ik zou het niet doen want een nestje kost een berg. Inenten, chippen, werpkist, warmtelamp, puppiemelk, flesjes, zorg voor de moeder tijdens en na de zwangerschap dus extra naar de dierenarts, dan nog hopen dat ze zelf kan baren, alles op tijd ontwormen, en 8 weken in geval van een Chi 10 weken thuis zitten van je werk.
Het is een liefhebberij dat fokken en dat doe je niet effe tussendoor, dat kan best eens goed gaan maar er kan ook veel fout gaan, als je pech hebt met je onervarenheid overlijdt moeder tijdens de bevalling, sterft je nest of kun je ze elke 2 uur gaan voeden wekenlang;

Gaan fokken is een proces waar je jaren over doet, en niet omdat het leuk is.

honden page profiel Caroline & AtlasCaroline & Atlas

honden foto van Caroline & Atlas

Ben het met alles hierboven eens.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Het is best te doen hoor reu en teef in 1 huis zonder dat ze boven op elkaar zitten.

Is hier ook het geval, op dit moment is Jay-Dee loops.
Ze gaan gewoon 3 weken apart, in verschillende ruimtes in huis.

Als je meerdere hebt, wordt het lastiger, maar 1 van beide is best te doen.

Alleen wel 3 weken opletten en apart uitlaten.

honden page profiel JMJJMJgoedgekeurde fokker

honden foto van JMJ

Als jij zoveel van je ras houdt, dan zou ik niet gaan fokken met de honden.
Als je zo graag een pupje wilt, ga dan naar een fokker die stambomen bij de pups geeft en die de ouderdieren heeft laten testen.
Zo blijft het ras gezond en komen er niet weer stamboomloze pups, met misschien wel ziektes, op de wereld.

Mijn allergrootste wens was om ooit een pup van mijn Meagan te hebben.
Maar ik laat het fokken aan de kenners over. Ik heb er geen verstand van en ga er dus niet aan beginnen.
Gelukkig zijn er genoeg goede fokkers, die verantwoord fokken

honden page profiel Chica en QuintaChica en Quinta

honden foto van Chica en Quinta

Ik ben het helemaal met mijn voorgangers eens. Er zijn gewoon teveel risico's om zomaar 2 willekeurige hondjes op elkaar te zetten. Je vergeeft het jezelf nooit als er zeer ongezonde hondjes uit komen, die ontzettend veel aan dierenarts kosten vragen...

Als het teefje wel een stamboom heeft kan ze er eerst shows mee lopen, en de gezondheidstesten doen.

Daarna kan ze een goede reu uitzoeken, die bij het teefje past. Een dekking hoeft echt niet duur te zijn, wij dekken met super reuen voor maar een paar honderd euro.

honden page profiel hilde-dirkhilde-dirk

honden foto van hilde-dirk

laat fokken aan fokkers over

honden page profiel Chica en QuintaChica en Quinta

honden foto van Chica en Quinta

Dat is wel het beste advies ja. Er wordt al veel te veel aangeklungeld. Ben bang dat de asiels over een paar jaar overvol zitten met Chihuahua's (en vooral de lookalikes).

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

@ Chica, ik ben daar ook bang voor, een paar jaar geleden zaten ze helemaal vol met Jacks. En dan wordt de chi ook nog eens vaak als accessoire gekocht, niet eens als hond. Terwijl het toch echt een hond is.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Triest is dat. In Amerika is er zelfs geen plek meer voor Chihuahua's, de asiels zitten bomvol met dit ras, want tja, ze worden ''te groot'', en het is dan niet meer leuk.

Hier bij mij in het asiel zitten nu ook 3 Chihuahua's, zou ze zo allemaal mee willen nemen, allemaal geen opvoeding gehad.

Ciska (Gast)

Voor alle duidelijkheid ik zou niet fokken omdat ik een puppie wil .. Dat is niet de reden waarom ik het wel zou doen ..
Maar we hebben besloten het niet te doen ..
Vind het ook erg dat de Chihuahua tegenwoordig zo'n hype is .. Een hond is geen accessoire, geen enkel dier is dat .. Maar die hype is vanuit Amerika over gekomen naar hier, door Paris Hilton .. Ik heb Mushi misschien ook gekocht door de hype, maar niet omdat het een hype was. Ik zou nooit een hond kopen omdat het "in" is .. Hier thuis zijn de beestjes een deel van de familie .. We hebben ook nog een mishandelde galgo espagnol, van Spanje ..
Er zouden meer mensen moeten zijn die ipv een puppie kopen een hondje uit het asiel gaan halen ..

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

@Ciska, met je laatste zin ben ik het niet helemaal eens.
Veel (de meeste) honden in een asiel komen uit een pretnestje (een nest zoals de vrouw die jou reu wilde gebruiken) en omdat mensen er uiteindelijk toch vanaf willen (omdat het niet past of niet goed over nagedacht is) en komen in een asiel terecht.

Honden met een stamboom, komen meestal niet in een asiel, wat dat wordt onderling (door de fokkers en via de vereniging) geregeld, of ze komen bij de fokker terug en die zoekt een nieuw plaatsje.

Dus al er minder pretnestjes zijn komen er ook minder honden in het asiel.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dekken en fokken chihuahua [?]" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: bloed na ontlasting
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^